Skip to main content

(Cardio)Fitness

Naast het verbeteren van uw kracht en houding, kunt u natuurlijk ook werken aan uw hart- en longconditie. Hèt Sportcentrum beschikt over een complete fitnesslijn, een compleet krachthonk en uiteraard over een heel arsenaal loopbanden, crosstrainers, roeiers en fietsen. Terwijl u aan het sporten bent kunt u genieten van het unieke uitzicht.

Relax Yoga

Is een rustgevende yogavorm, waarin we starten met mediteren. De start meditatie is gericht op ademhaling en mindfulness. Na deze meditatie gaan we naar yogaoefeningen, die variëren van rekken- en strekken, hormoonhuishouding, flexibiliteit en lenigheid. De eindmeditatie zorgt voor ontspanning om met nieuwe energie en kracht te les te verlaten.

Intensieve Yoga

Intensieve Yoga is een Body & Mind groepsfitnessles. Deze les maakt gebruik van het traditionele Yoga en Tai Chi.
Onderdelen van Club Yoga zijn: gecontroleerd ademhalen, flexibiliteit, statische kracht, concentratie en meditatie.
Zeker een les om eens uit te proberen.

Club Power

Club Power is een 50 minuten durende fitnessworkout waarbij met behulp van een stang en gewichten alle spiergroepen aangepakt worden. Iedereen kan op zijn of haar eigen nivo trainen. Er worden veel herhalingen gemaakt met relatief weinig
gewicht. De training is gericht op spierversteviging,afslanken en behoud van spiermassa. De combinatie van een hoog energieverbruik en het verstevigen van de spieren, maakt het een ideale training om snel “in shape” te komen.

Callanetics

Callanetics is een freestyle les dat wil zeggen dat u iedere les iets anders kunt verwachten. Een eenvoudige warming up blokje low-impact aerobic (zonder springen) op inspirerende muziek. Daarna oefeningen voor alle spieren, variërend
van grondoefeningen, oefeningen met gewichten, dynabands (elastiek) ed. Geschikt voor iedereen!! De spierconditie, motoriek, lenigheid, stabiliteit en uithoudingsvermogen wordt getraind. Prima voorbereiding op de wintersport!!!

Pilates

Pilates is een bewegingsmethode die ontworpen is om het lichaam in evenwicht te brengen. Pilates is een uitgebreid systeem van specifieke oefeningen die uitgevoerd worden op een oefenmat. Het systeem volgt de principes van zeer bewust, beheerst
en gecontroleerd bewegen met een intense concentratie, een specifieke ademhaling en werken vanuit je kern/centrum, en dat alles met vloeiende bewegingen. Functionele training Functionele training is een circuitvorm van 30 minuten waarbij
we gebruik maken van banden (TRX) om de stabiliteit, balans en de conditie te verbeteren. Een lekkere uitdagende training waarvan je veel plezier hebt in het dagelijks leven.

Yin Yoga/QI Gong

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. ‘Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt.

Het is namelijk niet de spierkracht die ons fit maakt, het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qigong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong oefening kan ook statisch zijn waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dient ter bevordering van de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als deze gezond zijn, in balans. Door uitvoeren van Qigong-oefeningen werkt men om de balans te onderhouden of te herstellen.

Qi wordt vertaald in het westen naar energie, maar voor de Chinezen is het veel meer. Een oud gezegde geeft uitleg:

Je kan drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi

Power Yoga

De power yoga bij Het Sportcentrum is een gemaakte les door ClubJoy. ClubYoga® is een groepsfitnessprogramma gebaseerd op oosterse ontspanningsoefeningen uit de Yoga en T'ai chi. Tijdens de les vormen zes thema's samen een geheel. Enkele of meerdere van deze thema's komen samen in de oefeningen. Ademhaling en concentratie zijn thema's waar de geest door wordt geprikkeld. Coördinatie, flexibiliteit en kracht vormen de drie thema's die het lichaam prikkelen. Beleef de ontspanning en inspanning. Niet alleen kom je volledig tot rust, ook ontwikkel je je concentratie en geest. Daarnaast wordt je coördinatie, je flexibiliteit en je kracht ontwikkeld.

Valpreventie cursus

De Valpreventie cursus die bij Het Sportcentrum wordt gegeven is "In Balans". Deze cursus is geschikt voor ouderen die in ieder geval 50 meter zonder hulpmiddelen kunnen lopen.

 • In de cursus wordt veel voorlichting gegeven
 • Er worden een aantal testen afgnomen:
  • Actief leven test
  • Zelftest valrisco
  • Veilig wonen test
 • Maar ook een aantal fysieke testjes aan het begin en aan het eind eind van de cursus
 • Het resultaat van de training, voorlichting en aandacht aan balans, geeft tot wel 61% reductie op het valrisico

CYCLE van het scherm

CYCLE is een heerlijke 45 minuten interval training met een twist van een professionele wielertraining. De opzwepende muziek en de motiverende coaching sleept je door de training heen.

 • Verbrand Calorieën
 • Verbeter Conditie
 • Train buik- en beenspieren
 • Ideaal voor sporters met knieproblemen

Get Fit

Een mooie allround les waarbij 20 minuten spinning wordt afgewisseld met een circuit van TRX Basis oefeningen. Deze les is geschikt voor mensen die op een beheerste manier, onder begeleiding van een instructeur, op een leuke en verantwoorde manier aan hun lichaam willen werken. De TRX oefeningen zul je snel onder de knie krijgen en je kunt het zo zwaar of licht maken als jezelf wilt. En iedereen kan het!!
De internationale beweegrichtlijnen van wereldgezondheidsorganisatie WHO (2020) zijn specifieker over spierversterkende activiteiten dan de Nederlandse richtlijnen. Recent onderzoek laat zien dat volwassenen extra gezondheidswinst hebben bij twee keer per week spierversterkende activiteiten van matige of zware intensiteit waarbij alle grote spiergroepen aan bod komen (benen, rug, buik, borst, schouders, armen). Het is dus verstandig om spierversterkende activiteiten te doen waarbij je verschillende spiergroepen aanspreekt.

HIIT&RIDE

Een kei zware interval les geschikt voor getrainde sporters zonder blessures die kapot kunnen en willen gaan. Het is een combinatie les van 7 minuten spinning, 7 minuten High Intensive Interval Training en 7 minuten trainen op de bokszak aansluitend buikspier oefeningen.